Táplálkozás és életvitel >
Táplálkozási zavarok

Az evés alapvető ösztönkésztetés, de jóval több is annál. A táplálkozás örömforrás, szorongáscsökkentő hatással bír, emellett a társas kapcsolatok fontos színtere is. A túlsúly hétköznapi terjedése lehetett az egyik alapja, hogy mint elérendő ideál, széles körben divattrend lett az akár kóros soványság iránti vágy, számos táplálkozási rendellenességhez vezetve. Önmagában az ideális testsúly sem jelenti azt, hogy nincs táplálkozási zavarunk!

 

 

A testsúlyproblémák alapja, hogy genetikailag a tápanyagok raktározására vagyunk kódolva, hiszen az emberiség fennállása óta alapvetően nélkülözésnek, éhezésnek volt kitéve. A jelenkor emberének azonban már az jelent kihívást, hogy hogyan tud ellenállni az ezerféle kísértésnek és bőségnek. Ez a konfliktus sokaknál pszichés táplálkozási rendellenességhez vezet.
Az táplálkozási zavarok hátterét sok elmélet tárgyalja: a pszichoanalitikus, kognitív, családdinamikai, vagy biológiai elméletek érdemelnek említést a legfontosabbak között, más álláspontok egy-egy ismert kórkép(csoport) altípusának tekintik az evészavarokat.

Az evészavar fő megjelenési formái:
1, Anorexia nervosa
2, Bulimia nervosa
3, Obesitas
4. Inverz anorexia
5. Ortorexia nervosa

1. Anorexia

Az anorexia nervosa ideges étvágyhiányt jelent szó szerint, kóros lesoványodással járó evési zavar. Az anorexiát nehéz palástolni, mivel a nagyarányú lefogyás felkelti a családtagok figyelmét
Tünetei a következőkben foglalhatók össze:

    • Félelem az elhízástól soványság esetén is - röviden súlyfóbiáról beszélhetünk.
    • Testképzavar: a beteg kövérnek látja magát extrém lefogyás után is.
    • Legalább 15 %-os súlyhiány, súlyvesztés (durva közelítésül: a normális testsúly a testmagasság 100 fölötti cm-einek száma mínusz 10 % - azaz egy 170 cm-es lánynak legalább 63 kg-osnak kell lennie).
    • Nőknél a menstruáció elmaradása.
    • Személyiségbeli változások ( indulatosság, maximalizmus)

2. Bulimia
A bulimia nervosa-t leginkább farkaséhségnek fordíthatjuk. A túlevési rohamokkal és önhánytatással jellemezhető evészavart gyakran nem veszi észre a beteg környezete, mivel titokban hódolnak kóros szenvedélyüknek - néha még a szülő vagy a házastárs sem tudja, hogy túlevések, önhánytatások fordulnak elő.

 

A bulimia tünetei a következők:

Túlevési epizódok, falásrohamok.

A hízás elkerülésére különböző manipulációk: leggyakrabban önhánytatás, vagy túlzott hashajtóhasználat, extrém testedzés, koplalás.

A súlyosabb formák esetében hetente legalább két falásroham van.

Állandó aggodalmaskodás a testsúlyra és alakra vonatkozóan.

A bulimia általában normális testsúllyal jár, de kövérséggel és soványsággal (anorexiával is) egyaránt társulhat. A kövér bulimiások általában hashajtóznak. Bulimiában néha más viselkedészavarok is előfordulnak: indulatkitörések, öngyilkossági gondolatok vagy kísérletek, önsebzések, alkoholizálás, lopkodás stb. Mindkét evészavar-típus gyakran jár depresszióval vagy kényszerbetegséggel, de más szorongásos zavarral is. Mivel az önhánytatások során a gyomorsav a fogzománc belső felszínét erősen rongálja, nemritkán fogorvos állapítja meg a zavart az önhánytatás eltitkolásakor is.
3. Obesitas
A kövérség népbetegségnek számít. Az elhízást az un. BMI indexxel mérjük, mely képet ad az elhízás fokáról is. Így megkülönböztethetünk mérsékelten, közepesen és súlyosan elhízott embereket.
Az elhízásnak két típusa van. Az elsősorban hasra terjedő, "alma" típusú, pókhasnak, sörhasnak is nevezett típus az, ami szövődményekre, így magas vérnyomásra, infarktusra, cukorbetegségre, agyvérzésre, magas vérzsírszintre inkább hajlamosít. Ezzel szemben a csípőre, combra lokalizálódó, "körte" elhízás, amit nőies típusúnak is neveznek, általában nem okoz szív és érrendszeri szövődményeket, főleg csak esztétikai probléma, és legfeljebb visszérbetegségre hajlamosít. Sajnos, az elhízottak több mint 3/4 része a veszélyeztetettebb "alma" típusba tartozik.

4. Inverz anorexia

Az utóbbi évtizedekben kialakult egy férfiakra jellemző testképzavar, az ún. inverz anorexia nervosa, amely az atléta ideálnak felel meg  Az inverz anorexia egy inkább férfiaknál leírt táplálkozási rendellenesség. Ezen betegek általában testépítéssel foglalkozó fiatal férfiak, akik anabolikus szteroidokat fogyasztanak.
Jellemzőjük, hogy a betegek a rendszeres testmozgás, izomfejlesztés, kalóriadús ételek fogyasztása ellenére a tükörbe nézve soványnak és gyengének látják magukat. Ezek a férfiak igen izmos testük ellenére soványnak és kicsinek érzik magukat. Kerülik a nyilvánosságot, nem járnak strandra, félnek, hogy megszégyenülnek soványságuk miatt. Mindent elkövetnek, hogy még izmosabbak , nagyobbak legyenek. Nyáron is vastag melegítőben vagy dzsekiben járnak. Testképzavaruk az anorexiásokéval fordított, izmosan is soványnak látják magukat.
A kórkép fiatal férfiak között nem ritka, testépítők között 10 %-os az arány.
A kórkép veszélye a szteroid-abuzus, gyakran életveszélyes szomatikus és pszichés következményeiben rejlik. Az elégedetlenség további, szélsőséges sportteljesítményekre, esetleg szerhasználatra serkenti őket, amely végül ördögi körré válik körülöttük.

5. Ortorexia nervosa

Az ortorexia nervosa egy újonnan definiált táplálkozási rendellenesség. Lényege, hogy az egyén egy diétát képtelen befejezni, egyre merevebb szabályokat állít fel magának, ezáltal az ételek jelentős részét fokozatosan száműzi az életéből. A biotermékek, vitamin kapszulák, szénsavmentes ásványvizek, az egészséges(nek gondolt) életmód feltétlen hívévé válik.
Naponta több órát tölthet az étkezés tervezgetésével, de az ételek élvezeti értéke nem érdekli. Élettere beszűkül, kerüli azokat a helyzeteket, ahol más ételeket is fogyasztania kellene, így akár társadalmilag izolálódik. Úgy véli, ezek az ételek árthatnak neki, a diéta az egészségesség illúziójával álltatja. Gyökereit szintén pszichés okokban kell keresni,

(Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter -  nyomán)