Táplálkozás és életvitel >
Az anyagcsere

Az anyagcsere az élő szervezet, minden élő sejt legjellegzetesebb, alapvető sajátsága. Az élő szervezet lélegzésével, táplálkozásával, egész életműködésével tevékeny részese környezetének

 

 

 

Két meghatározás az anyagcseréről:

1. "Az anyagcsere egy átfogó folyamat, melyen keresztül az élő rendszerek szabad energiát használnak fel a különböző életfolyamataik működése érdekében. Ezt úgy teszik, hogy a tápanyag oxidációjának exergonikus reakcióit az élő állapot fenntartásához szükséges endergonikus folyamatokhoz használják fel."

2. "Testi energiatermelő folyamat, amikor a test a tápcsatornából felszívódott tápanyag és a szervezetbe bejuttatott oxigén segítségével a sejtek szintjén, kémiai úton felszabadítja a tápanyagban felvett energiát, és azt felhasználja saját működési folyamatainak energiaellátására."
(Forrás: hu.wikipedia.org)

Az evolúció és a populáció során a különböző szervezetek kialakulásával párhuzamosan az anyagcsere folyamatok számtalan változata fejlődött ki.. Az élő szervezetek a környezetükkel folytatott anyagcsere következtében képesek a szervezetüket felépítő anyagoknak újraelőállítására, és a saját anyagaik közötti biokémiai segítségével az anyagcsere viszonyait állandóan újratermelik (autopoiézis). Ennek eredménye a szervezetük autonóm fenntartása. A környezetükből felvett tápanyagok átalakításai során energiához is jutnak; ez az energia szükséges a biokémiai folyamatok lezajlásához és számos más életműködéshez is. A szervezetek alkalmazkodása lényeges hatást gyakorolt anyagcsere folyamatainkra is. Minél magasabb rendű a szervezet, annál kifinomultabb, bonyolultabb rendszerek, folyamatok biztosítják élettevékenységét. Anyagcsere nélkül tehát elképzelhetetlen az élet.