Ifjúsági sport pszichológiája >
A sportági kötődés és lemorzsolódás kritikus periódusai a labdarúgásban - Baranya István pszichológus

A világ legnépszerűbb sportága a labdarúgás. A FIFA statisztikái szerint 210 tagországában az igazolt labdarúgók száma eléri a 250 milliót. Magyarországon ez a szám 160 ezerre tehető, de ehhez az adathoz az is hozzátartozik, minden második igazolt sportoló labdarúgó.  Nem mehetünk el tehát közömbösen a labdarúgó sportág mellet, hiszen a regisztrált, igazolt labdarúgók többszöröse űzi kedvtelésből a sportágat. Nem is beszélve arról a médiafelületről, szurkolói, érdeklődő háttérről és különösen a sportágat körülvevő üzletről, pénzmozgásról, amely időnként csillagászati összegeket tartalmaz. Mindezek mellet a labdarúgás képzési rendszere, a belépők és a kilépők aránya számottevő mozgást mutat. Jól érzékelhetőek azok a kritikus életszakaszok, ahol a sportághoz kötődik a fiatal labdarúgó, és azok a szakaszok is, amikor lemorzsolódnak.

Az MLSZ  képzési és versenyrendszere szerint az alábbi korosztályok szerepelnek

 1. Utánpótlás korosztályok: U-7, U-9, U-11, U-13, U-15, U-17, U-19
 2. Felnőtt korosztály: 20 éves kórtól felnőtt labdarúgónak számít a sportoló
 3. Öregfiúk, szeniorok, veteránok

 
Írásunkban most az utánpótlás korúakat és az utánpótlás-felnőtt korosztályba való átmenet problémakörét tárgyaljuk, a többiről később írunk.

KRITIKUS  ÉLETSZAKASZOK

 1. Óvodai időszak (óvodából az iskolába lépés)

Labdarúgó képzésről még nem beszélhetünk, annál inkább játékos sportfoglalkozásokról. Többféle foglalkozási szerveződéssel találkozunk. Van ahol az óvoda pedagógiai programja teszi lehetővé a sport foglakozásokat. Ebben az esetben a sportosabb óvó néni sportszobában, vagy szabadban heti egy-két alkalommal foglalkozik a kicsikkel. Más esetben az edző látogat az óvodába és ő tart foglalkozásokat. A leggyakoribb azonban, amikor a szülő hordja az egyesület által meghirdetett foglalkozásokra az óvodást. Ebben az esetben több óvodából járnak a kicsik a sportfoglalkozásokra (foci-óvi), heti egy-két alkalommal.
Kritikus időszak az óvodából-iskolába való átmenet időszaka. Az oktatási  törvények szerint 6-8 éves korban lehet iskolába iratkozni, melynek időpontját - a gyermek fejlettsége alapján - a szülő dönti el.
Általában a labdarúgó egyesületek 1-2. osztályokban kezdik toborozni a  sportolóikat. Ekkor kezdik kialakítani csapatukat: fegyelem, rendszeresség, képzés, tornákon való részvétel
Óriási előnyben vannak viszont azok az egyesületek, akik edzői óvodás koruktól ismerik a gyerekeket. Jóval könnyebb, olajozottabb a Bozsik Program U-7-es korcsoportjában a képzés, csapatösszeállítás és a tornákon való részvétel. Elvitathatatlan, hogy melyiknek könnyebb a sportághoz kötés.

 1. Serdülőkori lemorzsolódás okai

  • Fejlődési eltérések: Az ember életében  - a születés és a halál között - a serdülőkorban történnek a legnagyobb, legintenzívebb változások. Nem mindegy, hogy valaki a naptári életkorához képest akcelerált, vagy retardált. Gyakori jelenség, hogy a serdülő mérkőzést eldönti a csapat akcelerált játékosa. Fizikai fölénye meghatározó. Az edzők jelentős része él is ezzel a lehetőséggel, sőt méretre, fizikumra keresi a játékosait. A retardáltabb játékosait háttérbe szorítja, akik mellőzöttségük miatt gyakran abbahagyják a labdarúgás
  • Iskolaváltás: a középiskolába kerülés jelentős változásokat hoz magával.
   1. az iskola lehet egy másik településen, távol az egyesülettől
   2. aránytalanul több a tanulnivaló
   3. iskolai sportkörbe jár a gyerek elhagyva az anyaegyesületét
  • Sportágváltás: amikor nem leli már örömét a labdarúgásban. Lehet ennek az oka egy új edző, csapattársak változása, vagy egyszerűen motiválatlan, kevés a sikerélménye.
  • Érdeklődési kör változása: a serdülő előtt kinyílik a világ, fogékony mindenre. A szülőtől való leválási törekvés önállósággal ruházza fel őket. Hobbikat találnak ki, elmélyednek más területeken. Gyakori az új közösséghez tartozás, amely egyúttal új érdeklődési kört is jelent. Színjátszókör, szakkörök, egyéb közösségek.
  • Társas kapcsolatok: a két nem érdeklődése, kíváncsisága egymás iránt megélénkül  A heteroszexuális motiváltságból adódóan társas kapcsolatok alakulnak ki. Megjelenik az első szerelem és szexuális vonzalom.
  • Családi problémák: többféle probléma lehetséges, pl.:
   1. túlzott elvárás a családtól (tanulásban, sportban)
   2. válás
   3. csonkacsalád
   4. deviáns magatartású szülők (alkoholizálók, drogosok, öngyilkosok)
  • Devianciák: a serdülőkorra számos deviáns magatartás jellemző pl.:
   1. drog, alkohol
   2. cigaretta,
   3. lopás, hazudozás
   4. neurotikus és egyéb pszichés zavarok
  • Szubkultúra:  olyan csoport megkülönböztető normaira, értekeire, hiedelmeire és életstílusára utal, amely elhatárolódott más csoportoktól. Szakít a társadalmi értékekkel, szabályokkal. Galerik, bűnöző csoportok, deviáns közösségek.
 1. Ifiből a felnőtt csapatba való átmenet

Az egyik legnehezebben kezelhető probléma, amely világszerte megoldásokat keres. Ebben az esetben is különbséget kell tenni a tehetséges labdarúgók és a behatárolt képességű labdarúgók között.

  • Tehetséges labdarúgók a felnőttek edzésén : nem kérdéses, hogy a felnőtt csapat edzőjének tudomása kell hogy legyen az ifiben szárnyait bontogató tehetségekről. Kultúráltabb helyeken már a felnőtt edzésekre meg is hívják ezeket a játékosokat. Tehát fokozatos átmenettől beszélhetünk, mert a játékos és az edző, valamint a csapattársai is kialakíthatják saját értékrendjüket, bemérhetik képességeiket, tudásukat.
  • Ifiből külföldi profi csapathoz: gyakori jelenség az Magyarországon, amikor egy-egy sikeres ifimeccs  után eladják a játékos valamelyik külföldi klubnak. Siker, pénz, karrier, kell ennél több ?  Sajnos  az ellenkezőjét (kevés kivétellel) tapasztaljuk, mert ezek a játékosok nem tudnak gyökeret verni a csapatban. Tartalékbajnokság, kölcsönadás, klubcsere-klubcsere után a sorrend. Magyarázat talán az lehet, hogy nem beszélik a nyelvet, nincs felnőtt mérkőzéstapasztalatuk, a kő kemény profi világ idegen számukra. Egyszóval nincsenek felkészülve ezekre a megpróbáltatásokra.
  • Az alacsonyabb osztályba való  lecsúszás problémája: eljön az idő, amikor a játékos "kiöregszik" az ifiből. Látja, tudja hogy esélye sincs a felnőtt csapat keretébe való kerüléshez. Titkon azonban remél, az idő azonban közeleg. Tapasztat, hogy ilyenkor mindenki hallgat és a 24. órában ébred rá a játékos, hogy nem kell. Sértődés, harag, időnként a sportágtól való elfordulás a következmény. Lehet ezt másként is csinálni. Például  időben elkezdeni a játékos menedzselését, hiszen alacsonyabb osztályba - jól előkészített formában - meghatározó játékosként érkezhet. Klub és klub közötti kommunikáció és a menedzserek, ügynökök párbeszédén múlik minden. Magyarországon ez kialakulatlan, minden ad-hock módon esetlegesen, legjobb esetben személyes kapcsolatokon múlik. Hiba. !