Ifjúsági sport pszichológiája >

Serdülőkor sportpszichológiája III. - Baranya István pszichológus
(hormonális változások, nemi érés)

A serdülést mennyiségi és hangsúlyos minőségi változások jellemzik. A serdülés maga egy belsőleg determinált élettani folyamat, amely a hypophysisben, és  az egész szervezet hormonális apparátusának (gonadok, mellékvesék, pajzsmirigy) ezen régióiban való láncszerű oda-vissza  mechanizmusának következménye. A mennyiségileg és minőségileg megváltozott hormonok, az idegrendszerre és az általa befolyásolt  két fontos  területre vannak hatással

  • testarányok változására
  • másodlagos nemi jelleg kialakulására

  HORMONÁLIS  VÁLTOZÁSOK

  A fejlődést az agyi központok: a hipotalamus és az agyalapi mirigy (hipofizis) elülső lebenye által termelt hormonok indítják el. A hormonok nem csupán közvetve hatnak az idegrendszerre, hanem egyes agyrészek maguk is részt vesznek a hormontermelésben és ez  a szervezet egészének anyagcseréjében. A nemi hormonok három fő fajtája - androgén , ösztrogén  progesztereon) egyaránt megtalálható a  férfi és s női szervezetben, de arányuk a serdülőkortól kezdve különböző.

   

   

   

  • androgén: jellegzetes férfi hormon, melyek elsősorban a herében termelődnek, de a mellékvesékben is megtalálhatók. Szabályozzák és befolyásolják nemi érését és a másodlagos nemi jelleg kialakulását (pl. arcszőrzet megjelenése, a hang mélyülése, stb.), a  spermiumtermelését, libidóját és nemzőképességét. ezenkívül biztosítják az izomzat megfelelő fejlődését és a csontozat egészséges állapotát. Női szervezetben a nagyobb mennyisége ún. elférfiasodást szakállnövekedés okoz: mély hang, túlzott szőrnövekedés (hirsutizmus)
  • ösztrogén: jellegzetes női hormon, amely serkenti  a másodlagos női nemi jellegek kialakulását, a mellek növekedését, a menstruációs ciklus szabályozását, a méhnyálkahártya vastagodását. A férfi ösztrogén dominancia tipikus tünetei: mellek megnövekedése, kerek has, csökkent bajusznövekedés
  • progesztereon (sárgatest hormon) a hormon alapvázát szteránváz képezi, bár nem sorolják a klasszikus, mellékvesekéreg-eredetű szteroidok közé., aktív szakaszában  a nők petefészkében termelődik, a méh nyálkahártyáját készíti elő a megtermékenyülésre.

  Egy másik hormon, az adrenalin szintje is megemelkedik a vérben, amely - stresszhormonként működve -, fokozza a szervezet reakciókészségét, ami miatt kialakul a magas szexuális reakciókészség és a reaktív ingerlékenység (szemtelenség). Hatására intenzívebben éli meg élményeit, és intenzívebben is reagál a környezeti hatásokra. A nemi mirigyekre, a gonádokra (petefészek, illetve here) egy fékező és serkentő, meglehetősen bonyolult mechanizmus, az ún. negatív és pozitív "feed-back" (a szervezet válasza a külső ingerekre) hat. Ehhez kapcsolódik a mellékvese és a pajzsmirigy hormonjainak hatása, melyek jó működése feltétele a zavartalan pubertásnak. A gonadotrophormonok stimulálják a petefészek és herék anatómiai és funkcionális fejlődését, fokozatosan érzékenyebbé válnak e hatások iránt, és kialakulnak a prepubertásra jellemző tünetek: a másodlagos nemi jelek

  NEMI ÉRÉS

  Néhány alapfogalom: (Berta Judit előadásából - 2006)

  • Nemi érés: azon biológiai változások összessége, amelyek a szexuális érettséghez vezetnek (átlagosan 4 év)
  • Nemi identitás: annak foka, hogy mennyire tekinti magát valaki férfinak vagy nőnek.
  • Nemhez igazodás: azoknak az attitűdöknek és viselkedéseknek az elsajátítása, amelyeket a társadalom megfelelőnek tart az egyes nemekhez.
  • Nemi szerepek: olyan viselkedéses jegyek, melyekről adott kultúrában úgy vélik, hogy kívánatosabbak, helyénvalóbbak az egyik nem képviselőinél, mint a másiknál.
  • Nemi sztereotípia: mindazon tulajdonságok, melyeket inkább az egyik nemnek tulajdonítunk, mint a másiknak.
  • Nemi előítélet: a nemi kategorizáción alapuló attitűdök összessége.

   

   

   

   

   

   

   

   

  LÁNYOK  SERDÜLŐKORI VÁLTOZÁSAI
  Leányokban a serdülés kezdetének típusos ideje 10 és 11 év között van (a tolerálható határértékek 8 és 13 év). A 7 és 8 éves kor között induló nemi fejlődést korai normál serdülésnek nevezzük. Lányoknál a medenceméretek növekedését az emlő fejlődése (thelarche - 10,5 éves kor) követi, majd szőrzet  (pubarche -11-11,5 évesen) jelenik meg először a nemi szerveken, utána a hónaljban. Az emlők fejlődésének kezdete után kb. két évvel jelentkezik az első vérzés, ezzel véget ér prepubertás időszaka. A nemi érés pubertás fázisa kezdődik, mely akkor fejeződik be, amikorra már az említett hipotalamus-hipofizis-ovárium-tengely működése éretté válik, a hossznövekedés befejeződik. Rendszeres ciklusok átlagosan az első menzeszt követően két-három év elteltével vannak.A hüvelyhám jellegzetesen változik a petefészek által termelt ösztrogén hatására, melyet a hormoncitológiai vizsgálat is tükröz. A nemi érés teljes folyamata 2-5 évet igényel.

   

  Nemi érés kezdete

  (8-11 év)

  Menstruáció jelentkezése

  (11-16 év)

  Nemi érés ideje

  (16-17 év)

  Másodlagos nemi jellegek

  Az emlőbimbó és a szeméremszőrzet fejlődésnek indul

  Az emlők és a szőrzet fejlődése intenzívvé válik

  Az emlő és a szőrzet fejlődése befejeződik

  Nemi szervek

  A nemi szervek növekedése megindul

  A nemi szervek növekedése befejeződik

  A nemi szervek kifejlett állapotban

  Nemi szervek működése

  Nincs

  Megjelenik a menstruáció
  (a ciklus rendszertelenül, de elkezd működni)

  A menstruáció ciklikussága szabályossá válik


  Alkat

  A nőiesedés megindul, a testsúly gyarapodik

  A nőies alkat kifejezetté válik: kerekded formák, csípő, mellek

  Kialakulnak az érett nőre jellemző testarányok

  Testhossz változásai

  A testmagasság változása fokozott

  A testmagasság változása maximális

  A testmagasság növekedése lelassul

   

  FIÚK SERDÜLŐKORI VÁLTOZÁSAI
  Fiúk serdülésének első jele a here térfogatának növekedése. A 3 és 4 ml közti határt típusosan 11,5 évesen lépik át (tolerálható határértékek 9 és 14 év). Ezt követi a nemi szőrzet megjelenése és a hímvessző megnagyobbodása 12-12,5 évesen. A nemi érés további fokozatai jellegzetes életkorokhoz köthetők . Az első pollutio 14 éves kor körül következik be. A férfiasság kibontakozása 2-4,5 évet igényel. Így a szexuális dimorfizmus férfira jellemző testi jelei (köztük a hang mélyülése, az arcszőrzet megjelenése) 15 éves korra válnak teljessé. A lelki érés tovább tart, ami átmeneti viselkedési zavarokra vezethet. Fiúkban a serdülés kibontakozása, valamint a növekedés serdüléssel kapcsolatos felgyorsulása, majd leállása közel két évvel később következik be mint leányokban. Ennek következménye az, hogy a leányok átmenetileg (12-13 évesen) fejlettebbek a fiúknál, de a növekedés befejezésekor 16-20 évesen már a fiúk magasabbak (10-12 cm-el).

   

  Nemi érés kezdete


  (10-12 év)

  Pollúció (éjszakai magömlés) megjelenése

  (13-16 év)

  Nemi érés ideje


  (16-20 év)

  Nemi szervek állapota

  A külső nemi szervek növekedése megindul

  A nemi szervek növekedése erőteljes

  A nemi szervek fejlődése befejeződik

  Másodlagos nemi jellegek

  Megjelenik a szeméremszőrzet

  Megjelenik a hónaljszőrzet

  Megjelenik a testszőrzet, a bajusz

  Alkati változások

  Elkezdődik a férfias alkat kialakulása

  Szembetűnő az ádámcsutka megjelenése, a hang mutálása, az izomzat erősödik (széles váll)

  A végleges férfias alkat kialakul, az izomzat elnyeri végső formáját

  Nemi szervek működése

  Valójában még csak a dülmirigy működik

  Merevedés (erekció) éjszakai magömlés időszaka

  Szabályos, érett ondósejtek az ondófolyadékban (ejakulátumban)

  Testhossz növekedése

  A test csontjai fokozott növekedésnek indulnak

  Maximális a növekedés, főleg a csöves csontokban

  Lassan leáll a csontok növekedése, és kialakul a végleges testnagyság