Ifjúsági sport pszichológiája >

Serdülőkor sportpszichológiája II. - Baranya István pszichológus
(testi növekedés)

A serdülés olyan fejlődési szakasz, amikor a gyermek szervezetében a felnőtté válás lépcsőfokait jelző fizikai változások mennek végbe.
Ennek egyik első látható jele a testi növekedés hirtelen felgyorsulása. Mind a fiúk, mind a lányok testsúlya és magassága gyorsabban növekszik, mint csecsemő koruk óta bármikor. A fiúk 20-25 centimétert, a lányok akár 15-20 centimétert is nőhetnek 2-3 év alatt.

ANATÓMIAI  ÉS  ANTROPOMETRIAI VÁLTOZÁSOK

A serdülőkor alatt a csontérés is előrehalad. Születéskor a hosszú csöves csontok végei között széles porcos zóna van. A kronológiai kor előrehaladásával nő a magasság és az érési zóna kisebbedik, a pubertás befejezésekor a fugák zárodnak és minimális  növekedésre van lehetőség. Ebben az életkorban néhány testrész (különösen a végtagok) gyorsabban fejlődnek. A csontérés a bal kéz és csukló röntgen felvételével határozható meg a felvétel a specifikus csontkor standarddal való összehasonlítással. A csontkor meghatározása azért szükséges, hogy eldönthető legyen a gyermek további növekedési lehetősége. Az aktuális magasságból és a csontkorból kiszámítható a várható felnőttkori végmagasság.

A MÁSODIK ALAKVÁLTOZÁS KORA
 
Emlékezünk az első alakváltozásra, amely az iskolakezdés idejére esik:

  1. a végtagok a törzshöz képest hosszabbak lesznek,
  2. az izmok erősebben kirajzolódnak.
  3. a pocak, s ezzel a babás alkat eltűnik, az arcvonások is változnak.
  4. kihullanak az első tejfogak, megjelennek a maradandó fogak.
  5. a szervezet teherbíróbb lesz, megritkulnak betegségek.
  6. az alakváltozás látványos jele, hogy a gyermek képes lesz megérinteni a fülét a fején átvetett kezével...
  7. a kar és a láb erősödésével a mozgásformák gazdagodnak, biztonságosabbá válnak

Második alakváltozás: A testalkat minőségi megváltozása a serdülőkor első fázisában. A második alakváltozás lányoknál 11-13 éves korban játszódik le, fiúknál a 12-14. életév között. Gyakoriak az egyéni eltérések. A serdülőkorban kezdődő testi változások nem jelentkeznek mindig egy adott sorrendben. A lábfej megnövekedése például megelőzheti a törzs növekedését, a karok és a lábak sem egyforma tempóban nőnek. A sportgyakorlat számára lényeges a meggyorsult hosszanti növekedés, főként a végtagok növekedése, illetve a vele együtt járó testarány változás. Jellegzetes változás a gégefő megnagyobbodása, amely mindkét nemben a hangmagasság változását okozza. A hangképzés változása a fiúknál gyakran megelőzi az egyéb változásokat,  ez okozza a mutálást.

1. ábr.   

Az első és második alakváltozás                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

2.ábr.

Fiúk és lányok életkor szerinti növekedése

 

 

 

 

 

 

 

 

Lányok növekedése: A lányok növekedése és szexuális érése megelőzi a fiúkét. A második  alakváltozás átmenetileg aránytalanságokat (diszharmóniát) okozhatnak a testalkatban a viszonylag kis törzs, hosszú végtagok miatt. Ezt a diszharmóniát - a serdülőkor második fázisában - a lelassult hosszanti növekedés, valamint a szélességi méretek megnagyobbodása megszünteti. A testalkattal szemben sajátos követelményt támasztó sportágakban a kiválasztás első lépcsője lehet a második alakváltozás kora. Mindezen kívül a medence szélesedése, valamint a bőr alatti zsírszövet megnövekedése a jellemző változás.

Fiúk növekedése: A fiúk növekedése 13-14 éves korukban gyorsul fel igazán. Ebben az  életkorban felnőttkori magasságukat a lányok már nagyjából elérik 13-15 éves korban indul meg, míg a lányok többsége már nagyjából eléri a felnőttkori magasságát és testsúlyát. A lányok növekedése és szexuális érése egyértelműen megelőzi a fiúkét: az ő növekedésük 13-14 éves korban tetőzik. A pubertásban lévő gyermek mozgási képe diszharmónikus. Ennek részben az oka, hogy a végtagok gyors növekedése (második alakváltozás) következtében megromlik a viszony az idegi (motorikus) központi szervek és a végrehajtó szervek között.