Profi menedzser, vezető >
Öngyilkos sportolók és sportvezetők

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint napjainkban az egy év alatt történt erőszakos halálesetek több mint fele öngyilkosság, azaz közel egymillió ember hal meg évente a világon öngyilkosság következtében. A közelmúltban A sportban is megszaporodtak az öngyilkossági esetek. Néhány ezek közül:
Chris Schelstraete egy belga másodosztályú bajnoki előtt az öltözőben vetett volna véget életének. "Schelstraete a mérkőzés előtt bement a hivatalos személyeknek fenntartott mellékhelyiségbe, és egy késsel felvágta az ereit.
Néhány héttel ez után az FC Köln - FSV Mainz Bundesliga-bajnoki levezetésére kijelölt Babak Rafati szintén ereit felvágva akart véget vetni életének, de asszisztensei még időben találtak rá hotelszobájában. Az iráni játékvezető állapota azóta a kórházi kezelésnek köszönhetően folyamatosan javul. (1. képen:  Kutasi Róbert)
Mindenki emlékszik például Robert Enke (Német labdarúgó-válogatott kapus) öngyilkosságára, aki 32 évesen lett öngyilkos.
Gary Speed a Walesi Nemzeti Válogatottjának szövetségi kapitánya 42 évesen, önkezével vetett véget az életének.  Legutóbb pedig Kutasi Róbert a REAC klubvezetője dobta el magától az életet. (2. képen: Gary Speed)

 

 

 

Mi is az öngyilkosság ? 
Az öngyilkosság (suicidum), olyan szándékosan, közvetlenül és tudatosan okozott halál, amely az egyén saját életének kioltásához vezet. Shneidmann szerint az életüket szándékosan eldobó embereket négy csoportra osztotta: halálkeresők,  halálvállalók, haláltagadók,  halálkihívók.

Az öngyilkosság rizikófaktorainál a legtipikusabbak a stresszesemények, a poszttraumás stressz zavar (PTSD), a hangulat és gondolkodás megváltozásai, az alkohol vagy más egyéb drogfogyasztásra, a mentális zavarok és a modellnyújtás.
Egyre többet hallunk a gyermekkori és serdülőkori öngyilkosságokról. Ezek hátterében a fiatalkori depresszió, a harag, az impulzivitás, az elviselhetetlen mértékű stressz jelenléte, a nukleális családon belüli kötelékek meglazulása, erőszak, a drogok és a modellkövetés állhat. Középkorú embereknél az egzisztencia elvesztése, a családok szétbomlása és a mentális zavarok a fő okok. Az idős korúak minden más csoporttól veszélyeztetettebbek.
Az öngyilkosság nem derült égből villámcsapás, hanem az öngyilkossági tettet megelőző időszakban a legtöbb áldozat valamilyen formában jelzi szándékát a külvilág felé, érzékelteti, hogy a tragédia felé vezető út egyik utolsó állomásához érkezett.
A vég kezdetekor az áldozat személyisége jellegzetes változásokat mutat: gondolkodása, viselkedése merevvé, sablonossá válik, eltér korábbi önmagától, érzelmileg beszűkül, emberi kapcsolatai eltűnnek, eddigi értékrendjét, életét értelmetlennek tartja. Gondolatai öngyilkossági fantáziákkal telítettek, a módszer kiválasztására, az öngyilkosság megtervezésére irányulnak. A tényői mészárlás és öngyilkosság valószínű, hogy kiterjesztett öngyilkosság.  Ez a módozat csak nagyon súlyos depresszió esetén fordul elő. Valószínű, hogy itt az apa nem látott kiutat, és az általa vélt sötét jövőtől így akarta megóvni szeretteit.
Az öngyilkosságot megelőző figyelmezető jelek felismerése, akár a gyanú felvetődése is, életmentő lehet. Ha viszont nem talál megértő fülekre, a folyamat tovább halad az önpusztítás felé. Ám még ekkor is lenne mód a segítségnyújtásra!

(Baranya István - pszichológus)