Szülőknek >
Az óvodáskor sportpszichológiája II.

Előző fejezetünkben az óvodáskorúak  kognitív fejlődésével foglalkoztunk. Most az idegrendszeri  és testi  fejlődést elemezzük.

 

Az óvodáskorúak  élettani paraméterei számos információval szolgának. Többek között következtethetünk arra, hogy az évenkénti (egy éven belüli) hossznövekedés 5-10 cm., a tömeggyarapodás 2-5 kg. A testi növekedés üteme 5 éves kor után gyorsul fel, majd bekövetkezik az első alakváltás. Intenzíven fejlődik a központi idegrendszer tevékenysége, növekszik a kéreg irányító szerepe a kéreg alatti központok felett. Az agy tömege 3 éves korban 1100 gramm, a 6 évesé 1350 gramm. Ezt a keringésnek el kell látni oxigénnel, ezért fontos a sok mozgás.

2. Idegrendszeri fejlődés

Ha figyelmesen megnézzük az ábrát, diagrammot, jól láthatjuk, hogy az óvódás korú gyermek funkciórendszerek közül az idegrendszer fejlődése a legnagyobb. Az óvodás gyermek, - intenzív idegrendszeri érése következtében, - gyorsan tanul, ám az ismeretek megtartásához sok ismétlésre, gyakorlásra van szüksége.  Az idegrendszeri folyamatok közül eleinte a serkentés van túlsúlyban a gátlással szemben, így magyarázható az ilyen korú gyermekek nagy mozgásigénye. Sokszor olyanok, mint a zsizsikek, állandóan nyüzsögnek, futnak-szaladnak. Ez nem "rosszaság", tudnunk kell, hogy a fenti fiziológiai okokból ered. Óvodáskor derekára - a folyamatos idegrendszeri éréssel párhuzamosan - a serkentés és a gátlás kiegyenlítődik, így az ovisok egyre nyugodtabbá, higgadtabbá válnak az évek folyamán.

1. Testi fejlődés

Az óvodákor kezdetén (3. életév)  korban még leginkább a kisgyermeki testalkat jellemző. Az óvodáskor végén (6-7.,  ritkább esetben 8. életév) életév) "felnőttesebb" lesz a testalkata. Ez a változás kb. 5-6 éves korban lesz igazán látványos: végtagjai megnyúlnak, egyre izmosabbá válnak. A hossznövekedés viszonylag gyorsabb, mint a súlygyarapodás, ezért nyúlánkabb, karcsúbb, az alakjuk. Arányos a testalkatuk. Fej már csak 1/5-a test egész hosszának (újszülöttnél: 1-e, felnőttnél 1/8-a).
A váll szélesebb lesz a medencénél, így megszűnik a test hengeres formája. A csontrendszer megerősödik, bár még nem fejeződik be a csontosodás folyamata, a gerincoszlop és a többi csont is meglehetősen hajlékony. A törzsön kialakul a derék vonala. A kor végére a váll szélesebb, mint a csípő. A bordák már nem vízszintesek, hanem előre lejtenek. Eltűnik a talppárna és kialakul a lábboltozat. Az arckoponya térfogata tovább nő. A vázizmok tömege nő.
A pufók, babás arcocska is megváltozik az arc alsó és középső részének intenzív fejlődése révén. Az izomrendszer is fejlődik, a gyermek mozgásai biztosabbakká, harmonikusabbakká, koordináltabbakká válnak. Hangsúlyozzuk, hogy az egyéni fejlődési, növekedési különbségek igen nagyok lehetnek. Növekedésben például - azonos korú gyerekek közt - akár 15-25 cm is lehet. Fiúk és lányok alakja és fejlődése még nem tér el egymástól.

Baranya István
pszichológus