Táplálkozás és életvitel >
Megvan a szív igazi ellensége. A vörös húsoknál és az energiaitaloknál is ugyanaz a tettes.  - Baranya István sportpszichológus

Amerikai kutatók közvetlen összefüggést találtak  egyes szívbetegségek megnövekedett kockázata és egy karnitin nevű vegyület között, amely egyebek mellett bőségesen megtalálható vörös húsokban, energiaitalokban és egyes táplálék kiegészítőkben. A kapcsolatot mindeddig két okból nem fedezték fel. Egyrészről a karnitin  nem egy haszontalan molekula, segíti a szervezetet az energiafelhasználásban, és gyakorlatilag nélkülözhetetlen az izomzat fejlődéséhez. Másrészről pedig nem is ezzel a vegyülettel van a gond, hanem egy másikkal, amely az egyáltalán nem szimpatikus trimetilamin-N-oxid nevet viseli. A problémát az okozza, hogy ez utóbbit épp az előbbi felhasználásával hozzák létre olyan baktériumok, melyek sajnos az emberi testben is laknak.

 

Az amerikai tudósok 2500 páciensnél vizsgálták a karnitin- és a trimetilamin-N-oxid szinteket, s úgy találták, hogy az utóbbiból akkor van sok, ha az előbbiből is akad rendesen - mindez pedig az erek eltömítődéséhez, s végül szívrohamhoz vezet(het).
A kutatók egyike, Dr. Stanley Hazen a Wall Street Journalnak fejtette ki, hogy a halálos folyamathoz természetesen a koleszterin is "elengedhetetlen", azonban a trimetilamin-N-oxid jelentősen módosítja annak működését. "Ez megmagyarázhatja, miért fordul elő, hogy két embernek azonos a koleszterinszintje, mégis csak az egyiküknél alakul ki szívbetegség."
Persze a probléma ismerete közelebb visz annak megoldásához is. Ki tudja? Lehet, hogy néhány év múlva már lesz olyan pirula, ami megakadályozza a karnitin káros átalakulását és aggodalom nélkül élvezhetjük a steaket.

Karnitin

A karnitin összetett aminósav, mely az emberi szervezetben két esszenciális aminosavból képződik: a lizinből, illetve a metioninból. Az egészséges embereknél általában megtermelődik a szükséges mennyiség, azonban szívbetegeknek, vagy sportolóknak nagyobb mennyiségre van szükségük, így külön kell azt beszedniük kapszula formájában.

 

Hatása

A szívizom számára, valamint a növekedéshez, fejlődéséhez, és az izomzat fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Helyreállítja a normális szívműködést, javítja az izomzat oxigénellátását. Rendkívül fontos, mivel zsírégető hatású. Ez az aminosav működteti azt a szállítórendszert, mely a zsírsavmolekulákat a sejtek energiaraktárába szállítja. Tehát a zsírfelhasználás teljesen a karnitin mennyiségétől függ.
Szívbetegségek megelőzésére használható. A már kialakult szívbetegség esetén javítja a szív teljesítményét, segít a normális működés helyreállításában. Nagy mértékben csökkenti a koszorúér-elmeszesedésből származó szorító fájdalmat, mely a vér szállítóképességének csökkenéséből ered. Ezt nevezik anginának. Légzési elégtelenség, illetve nehézségek esetében is segít, mivel növeli az izmok oxigénellátását. Nagyon jelentős zsírégető hatása, melynek következtében sok fogyókúrás termék lényeges összetevője.
Többféle karnitin is megtalálható az egyes táplálék kiegészítőkben, azonban csak az L-karnitin-tartalmút szabad bevenni. A másik használata kerülendő. A szívbetegeknél a karnitin alkalmazása feleslegessé teheti egyes gyógyszerek használatát. Zsírbontó hatása sokkal jobban érvényesül, ha szerves kötésű krómmal  együtt veszik be.
(Forrás: Nature Medicine)