Pszichológia és sport >
Esztergomban a mindennapos testnevelés mellett tettek hitet. A VI. Esztergomi Pedagógiai Konferencia

Esztergom egyik legpatinásabb épülete, a Szent Adalbert Képzési, Lelkiségi és Konferencia Központ adott otthont - a Baranya István igazgató, pszichológus  által szervezett -  VI. Esztergomi Pedagógiai Szakmai Konferenciának. A 2005-ben életre hívott programsorozat - amelyen ismert politikusok is tiszteletüket tették - ezúttal is jeles előadókat vonultatott fel.

 

 

A rendezvény egésze a mindennapos testnevelés, a fiatal generáció aktivitásra bírásának kérdései köré épült. Baranya  István pszichológus, az esztergomi Arany János Általános Iskola igazgatója, a konferencia főszervezője is ennek szellemében köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót dr. Harmai Gábornak, az Érseki Papnevelő Intézet tanárának.

- "Az ember mindig jobbat vár." Eleven illusztrációja vagyok mindennek - kezdte tréfálkozva a dr. Erdő Péter bíborost elfoglaltsága miatt "helyettesítő" prefektus.

Előadásának leghangsúlyosabb elemei a hit és a motivált munka voltak. Mint mondta: "a dolog akkor működik, ha az ember tudja, hogy céljai vannak a testével".
Hasonló véleményt fogalmazott meg - csak épp' valamelyest "világiasabban" - dr. Völner Pál, infrastrukturális területért felelős államtitkár.
- Az ember jelleméről legőszintébben a sport árulkodik, amely jó értelemben vett alázatot követel mindenkitől - szögezte le a politikus. Hozzátette: amennyiben a pedagógus csak tanerő, de nem nevelő, a szülő pedig nem partner, semmiféle törvényi szabályozás, így a mindennapos testnevelésórák sem érhetik el a kívánt hatást.
Ezt követően dr. Simicskó István szólt a közönséghez. A sportot felügyelő államtitkár aggodalomra okot adó statisztikákkal készült.
- Magyarországon a lakosok mindössze nyolc-kilenc százaléka végez testmozgást heti rendszerességgel. Mindeközben gyógyszerfogyasztás tekintetében, uniós összevetésben a harmadikok vagyunk. 2005-ös adatok szerint a világon négyszázmillió elhízott és 1,6 milliárd túlsúlyos ember él - sorolta a politikus. Megemlítette: ez az arány 2015-ben előreláthatólag hétszázmillió/2,3 milliárd lesz.
Dr. Simicskó István arra is felhívta a figyelmet, hogy amíg világviszonylatban a szív- és érrendszeri megbetegedések a halálozások harminc százalékáért felelősek, addig idehaza ez az arány ötven százalék körüli. - A jóisten nem arra teremtette az embert, hogy a tévé előtt üljön, hanem, hogy alkosson - vélekedett az államtitkár. Elhangzott még: a sportnak jellemformáló, közösségépítő szerepe is van, továbbá a nemzeti összefogás, identitás és megmaradás eszköze. - A kormány első körben ötszázmillió forintot fordít az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamosok heti öt alkalmat lefedő testnevelésóráinak felmenő rendszerben történő finanszírozására - jelentette ki dr. Simicskó István.

 

A számadatokat személyes élmények váltották, miután Czunyiné dr. Bertalan Judit vette át a szót. A kormánymegbízott a testi-lelki egyensúly megteremtése, valamint a kitartás, a partnerség és a fair play mellett tört lándzsát, majd rámutatott: a virtuális hatások - a televízió és a videojátékok miatt - az ellustulás veszélye fenyegeti a fiatalokat, ezért is volt szükség "a döntő lépés" megtételére.

(Forrás: kemma.hu)