Pszichológia és sport >

Elhunyt Prohászka János a Dorogi Bányász  legendás labdarúgója

Elment a Mester.
Elhunyt Prohászka János a Dorogi Bányász  legendás labdarúgója

Aznap annyi minden történt.  A szokásos pénteki teremfocira készültük (immár több mint 25 éve tesszük ezt)

  1. Hallottad ? Mondta Csunderlik Tibi.
  2. Igen hallottam.

Motyogtam megrendülve, elharapva a szó végét. Mert, itt már nincs mit mondani. Gondolatok, emlékek sokasága elevenedik meg, csak, ilyenkor ezek maradnak. Nemrég temettük Peszeki Gézát, most Jani bácsi.

 

1943. október 7-én született Dorogon. Híres sportcsaládból származott. Posztján az ország legjobb labdarúgói között tartották számon, fedezetpárjával, Fellegi Istvánnal. 1947-ben a Dorogi AC kölyökcsapatában kezdte labdarúgó pályafutását. A felnőtt csapatban az   FTC elleni idegenbeli 1:0-ás elveszített mérkőzésen, 30 ezer néző előtt lépett először pályára. (ma egy válogatott meccsen sincsenek ennyien). 1953 és 1968 között 249 bajnoki mérkőzést játszott a Dorog színeiben. Többszörös Vidék Legjobbja címet nyert, tagja volt minden idők legkiválóbb dorogi csapatának, a Dorogi Aranycsapatnak, kupagyőztes az   antwerpeni Húsvét Kupán, ifjúsági-, utánpótlás- és B válogatott volt. Bozsik, Kovács, Szojka mellet nehéz volt bekerülni az A válogatottba. Számos neves klub hívta (talán így könnyebb lett volna), de mindvégig hű marad a Dorogi Bányászhoz. Aktív pályafutását követően labdarúgó szakedzői képesítést szerzett és 1984-ig volt a különböző korosztályú utánpótlás csapatok vezetője és edzője, tevékenykedett a felnőtt csapatnál is. 2001-ben a Dorogi FC Örökös Tagja címet kapta.

  

Hogy mennyire tudott futballozni ? Az edzésen, az ifiben öten sem tudtuk a mestertől elvenni a labdát, pedig akartuk.
Az 1977-es években a Dorogi Bányász felnőtt csapatunk az NB I-ben játszott, kevés sikerrel.  Ifistaként  - a kiemelt bajnokságban - Csepel ellen készültünk. Pest felé tartott a bányászbusz, amikor bosszúsan mondtam: jobb lenne a Dorog felnőtt az NB II-ben, mert ott mindig győzött.
- Baranya te nem kezdesz és tartaléknak se írd be Gömbi !
Mondta Prohászka Jancsi bácsi a meccs előtt a  "taktikain".  Meccs után még a szerelést tartalmazó zsákot sem vihettem megtiltotta a mester. Most már tudom, hogy miért. Egy életre megtanultam.
Helles ballagásomon sokan voltak, de én Őt kerestem. Eljött, nem volt boldogabb ember nálam.
Jóval régebben már az MLSZ Felnőttképzési Intézet és a Bozsik Program igazgatója voltam, amikor Dorogon találkoztunk. A tőle szokott éllel megkérdezte: mit keresel te ott.

  1. Na de Jani bácsi ?
  2. Jól van gyerek büszke vagyok rád, most már a fiatalokon a sor.

Az Edzőképzőben a profi edző személyiségét is tanítom. Utánpótlásedzőként, pedagógusként a legprofibbnak tartom Őt
Elment a Mester, de most jobban kell vigyáznunk, mert minden nap figyel. Elment a Mester, visszaadta lelkét a teremtőjének. Ha az edző kollégák  maguk és a felnövekvő gyerekek számára példaképeket keresnek, ne menjenek tovább. Isten veled Jancsi bácsi.

Baranya István
a játékosod,
UEFA 'Pro' (amit Neked köszönhetek)