Pszichológia és sport >
Élet az élsport után I. Baranya István pszichológus, UEFA 'Pro'

Az élsportolók mindennapjai sajátságos világ övezi. Legfeljebb hírekből, egy-egy  egyéni sportolói beszámolóból, edzői eszmefuttatásból ismerhetjük ezt az életformát. Aki maga is átélte, tud csak igazán különbséget tenni az aktív élsportolói időszak és az azt követő élet között.  Számos élettörténetről hallunk, talán nincs is két egyforma. Vannak azonban tipikus esetek, melyekre érdemes odafigyelni, már csak azért is, hogy az edzők, sportvezetők tanuljanak a példákból. Ezzel is segítve az élsportból az élsport utáni életbe való átmenetét a sportolójának.
Tervezett edzői jövő
Az edzők többsége maga is valamikor sportoló volt. Ezek az emberek sportolói pályafutásuk alatt  - először tervezni, majd tanulni kezdenek és edzői, sportmenedzseri, sportvezetői képesítést szereznek. Számos jó példa van erre a labdarúgásban Sir Alex Ferguson, Pep Guardiola, vagy Magyarországon Egervári Sándor, Csertői Aurél. Más sportágakban például: Storcz Botond kajak-kenu,  Komáromi Tibor birkózás. A teniszben említhetjük Ivan Lendlt, aki most Andy Murray-t segíti, de Jimmy Connors is edző lett. A magyar női kézilabda válogatott szövetségi kapitánya Mátéfi Eszter, aki maga is élsportoló volt.

 

Sportolók a médiáknál

Ismerünk olyan volt sportolókat is, akik a pályafutásuk után egy televíziós csatorna szakkommentátorai lettek. A sportversenyek, mérkőzések alkalmával elemzik a találkozót, és személyes tapasztalataik alapján megosztják a nézőkkel. Jóval hihetőbb, életszerűbb ez mint a puszta  riporteri kommentár, hiszen ezek a szakkommentátorok nüánsznyi  rezdüléseit is ismerik saját sportáguknak.  Ilyen például Niki Lauda a forma 1 szakkommentátora, de Kovács "Kokó" István is szakkommentátorként hallható a bokszközvetítések közben, vagy Bognár György volt válogatott labdarúgó a Sporttévében.  A tenisz világában pedig a Grad Slam tornák alkalmával fél órás műsort szánnak Mats Wilandernek, aki elemzi a találkozókat.

A sportdiplomácia útján

 A harmadik út, amin egy sportoló elindulhat az a sportdiplomácia, vagy sportvezetés, sportirányítás. Nagyon sok olyan jó példa van, ahol igazi vezetői karriert fut be a korábbi élsportoló. Franz Becekenbauer először világbajnok szövetségi kapitány volt, jelenleg pedig anyaegyesületének a FC Bayern München elnöke lett, de időnként televíziós szakkommentátorságot is vállal. Az UEFA elnöke Michel Platini futball karrierjét követően lett sportdiplomata, Ábrahám Attila volt válogatott kajakos pedig szövetsége főtitkára lett. Czene Attila sikeres úszóból lett sportért felelős államtitkár, és Jaques Rogge rögbi játékos volt azelőtt mielőtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke lett.
Sportmenedzserek, ügynökök
A sport nemcsak a teljesítményekről, hanem a pénzről is szól. Csillagászati összegekért cserélnek klubbot egyes labdarúgók, de úgy tűnik a kajak-kenu (Janics Natasa)  sem mentes ezektől a történésektől. Profi edzők, profi játékosok mögött  profi ügynökök állnak. Ők bonyolítják le a tárgyalásokat, szereznek állást az edzőknek, csapatot a játékosoknak. Nyelveket beszélő, intelligens, kiváló kommunikációs képességekkel rendelkező személyekről van szó. Fülöp Ferenc volt labdarúgó   kiváló ügynök lett, de ugyanezt a mesterséget választotta  Csepregi György a Békéscsaba volt labdarúgója is, aki FIFA játékos ügynök licenccel rendelkezik, vagy Hrutka János (képen) az FTC volt válogatott labdarúgója is
Számos jó és követendő példát látunk tehát, melyben megvan kinek-kinek az önön felelőssége.