Táplálkozás és életvitel >

Az amatőr labdarúgóedző pszichológiája (I.)  A felnőtt edző   - Baranya István sportpszichológus, UEFA 'Pro'

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) definiálta a labdarúgás piramisát. A felépítmény alapja az amatőr labdarúgás, amelynek számos szervezettségi formája  van. Talán a legnagyobb lefedettséggel és múlttal az amatőr felnőtt labdarúgás rendelkezik. Ebben a világban kulcsszerep hárul az amatőr edzőre.  Nyugodtan kijelenthetjük, hogy szerepe "több mint edző".  Az amatőrök felnőtt világában három edzőtípust, edzői személyiségtípust mutatunk be. Tanácsokat is adunk tevékenységükhöz.

 

 

 

Hol a határ az amatőr és a profi futball között ?... hangzik el oly sokszor ez a kérdés. A megkérdezettek döntő többsége a csapatok pénzügyi kondiciójának nagyságával tesz különbséget a kettő között. Ebben a tekintetben nehéz egy-egy országot a másikkal összehasonlítani. Ma Magyarországon az NB I nevezhető "profinak" (legalábbis a klublicenc alapján), igaz az NB II-ben  és egyes elit akadémiákon is vannak profi szerződéssel rendelkező labdarúgók.
Európában és különösen Magyarországon a falvakban, a kis településeken ma is nagy esemény a vasárnapi meccs. Már pénteken megkezdődik a találgatás: ki kezd, játszik-e az XY, milyen az ellenfél, ki vezeti a mérkőzést.stb. ?  Szóval várja mindenki a mérkőzést, készülnek rá, csinosítják a környezetet, megmozdul a falu, izgatottan szurkolnak az emberek, hogy azután legyen miről beszélni. Ez így van már több, mint egy évszázada és feltehetően így lesz még hosszú ideig. Az edzőnek ezen a szinten - a szűken értelmezett labdarúgó szakmai tudása, rátermettsége birtokában - egy kicsit pedagógusnak, gyermekeknél szülő és apapótlónak, pszichológusnak is lennie kell. Napjainkban pedig tovább bővül az amatőr edzővel szembeni elvárások tárháza. Természetesen különbséget kell tenni a felnőttekkel és a utánpótláskorúakkal foglalkozó amatőr edző között. Más a feladatuk, más a szakmai és az emberi elvárás belük szemben.

És mindezeknek a kulcsszereplője az edző - Az amatőr edző, aki ebben a világban több mint edző, mert nemcsak edzést vezet, hanem: oktat, nevel, szervez, nyilatkozik, koordinál, tárgyal, igazol, időnként szertáros, intéző és talán még pályagondnok is !

Milyen edzők dolgoznak itt ?

 1. Akik a hátországért felelnek (gondoskodó, barát, közösségformáló.) Ez az edző több szálon kötődik a klubjához, csapatához, településéhez. Ott lakik, korábban ott játszott, ismerősei, rokonai, volt játékostársai is ott élnek. Az is gyakori jelenség, hogy volt játékostársai gyermekeinek az edzőjévé válik. Az elvárás egyértelmű vele szemben: lehetőleg saját játékosok szerepeltetése, sikeres mérkőzések, jó hangulat megteremtése, közösségformálás. Kisebb településeken, megyei szinten, de még NB III és NB II-ben a csapat fenntartását az önkormányzat vállalja, de gyakori a támogató helyi szponzor is.  Ebben a  látszólag egyszerű világban a személyes barátság, közeli kapcsolatok kétélűek lehetnek, sokan visszaélnek vele, amely megnehezítheti az edző dolgát. (ez nem mindig van így és nem törvényszerű !) Ezért az edzőnek, a barát  státusz mellett szilárd, kiegyensúlyozott személyiségnek kell lennie. Még ha amatőr szintről is van szó, a szakmai felelősség, a közösség összefogása az edzőé

Tanácsok az ezen a szinten dolgozó  edzőknek:

  1. az edző te vagy !
  2. fogadd el a helyzeted,
  3. az amatőr világ nem a profiké, de te lehetsz amatőrként "profi" gondolkodású edző,
  4. köss amatőr edzői szerződést (világosan megfogalmazott feltételek, reális célkitűzések),
  5. a barát pályán kívül barát, de a pályán a játékosod,
  6. legyen tekintélyed,
  7. tanulj meg a sajtó, helyi TV előtt nyilatkozni,
  8. az amatőrök világa az értékekkel rendelkező jó közösségről szól.


 1. Akik "kényszerből" vannak itt.  A rendszerváltás óta a csapatok több mint a fele megszűnt. Él és tevékenykedik még az az edzői generáció, akik akkor dolgoztak, és természetesen egy újabb is kinevelkedett azóta. Az NB I-ben a csapatok felénél külföldi edzők dolgoznak, de gyakori jelenség ez az NB II-ben is. Telített az edzői piac, munka csak alacsonyabb osztályban van. Érthető tehát a "visszafelé" áramlás, ahol ezeken a szinteken a dolgozni akaró edzők "kényszerből" vállalnak munkát. Ma ezzel kell szembenézni Magyarországon, nehéz ellene  tenni bármit is.

 

Tanácsok az ezen a szinten dolgozó  edzőknek:

  1. az edzői munka alacsonyabb szinten is szilárd szakmaiságot, felkészültséget igényel,
  2. csapatod, játékosaid  előtt soha ne hangoztasd, hogy kényszerből vagy itt,
  3. van felfelé is út,
  4. legyen örömöd a munkádban,
  5. ha te motivált vagy, csapatod is az lesz,
  6. találd meg az egészséges szakmai arányt a fiatalabb és az idősebb játékosok között,
  7. foglalkozz a tehetségekkel,
  8. az utánpótlás játékosokra is fordíts figyelmet,
 1. Akit a  vezető hoz "sztár" edzőnek. Ki ne ismerne olyan amatőr csapatot -  akár megyei szinten is - , ahol egy futballbarát polgármester, vagy egy helyi "menő" vállalkozó hoz és fizet ún. sztáredzőt.. Többnyire az edző múlt, név és az ezzel való villogás motiválja a szerződtetőt. Persze az is előfordul, hogy az érkező edző hoz magával néhány meghatározó játékost, akik színvonalat, eredményességet , esetleg feljutást eredményeznek. Ez vonzza a nézőket, érdekessé válik a csapat. Az sem elképzelhetetlen, hogy valóban így nyílik esély a magasabb osztályba kerülésre, feljutásra, bajnoki címre, dobogós helyezésre. Az ilyen edzőt akkor érik támadások, erős kritikák, ha nem jön az elvárt eredmény. Ebben az esetben a közönség, drukkerek céltáblájává válik, ha viszont eredményes tejben-vajban fürösztik. A tapasztalatok szerint nem hosszúak ezek az edzői munkavállalások, kapcsolatok. Elég egy pénztelenségi mélypont és felborul a "házasság".

Tanácsok az ezen a szinten dolgozó  edzőknek:

   • rövid meghatározott időszakra szerződj,
   • a csapat a tiéd, te mondod meg, hogy kit hozzanak és kit küldjenek el,
   • ne foglakozz mással, csak a saját csapatodra koncentrálj,
   • csak a megbízóddal tartsd a vezetői kapcsolatot, rá számíthatsz, mert ő is kockáztat,
   • szűkszavúan nyilatkozz,
   • legyen értékrend az öltözőben, a húzóemberekre támaszkodja,
   • a csapatkapitányt te válaszd ki,
   • a szóbeli motiválás is fontos, de a teljesítményt meg kell (amatőr szinten) fizetni